top of page

הקמת עסק

הקמת עסק.jpg

סביר יהיה להניח, שאם הגעתם לכאן, אתם נמצאים בעיצומו של תהליך הקמת עסק. 

 

לצד ההתרגשות, הציפיה והאנרגיה שממלאת את הלב, יש גם לא מעט בלבול: מה בדיוק אנחנו אמורים לעשות עכשיו? מה הצעד הבא? לאיזו רשות פונים?

 

אילו מסמכים אנחנו צריכים למלא? ואיפה, עם כל הכבוד לרשויות המס, ויש כבוד, אנחנו מוצאים את הלקוח הראשון שלנו?

נושאים קשורים

אם במשך כל החיים שלכם הייתם שכירים, אתם עלולים למצוא את עצמכם בסיטואציה לא פשוטה לעיכול: אתם נמצאים לבד, אף אחד לא אומר לכם מה לעשות, אף אחד לא נוזף בכם כשאתם לא מבצעים משהו כמו שצריך, אתם מסתכלים ימינה ושמאלה ואין במשרד אף אחד שאיתו תוכלו להתייעץ ואולי יותר חשוב מהכל: אף אחד לא מעיר לכם על זה שאיחרתם למשרד.

 

נשמע חלום, נכון?

 

לא בדיוק. זה אמנם כיף גדול להתחיל יום עבודה בלי נזיפות, אבל כשאתם לבד, לגמרי לבד, בטח ובטח אם זו הפעם הראשונה, זה דווקא נחמד שמישהו מסביר לכם שאתם לא בכיוון הנכון. 

 

כאן בדיוק נכנס מנטור עסקי לתמונה.

 

התפקיד של מנטור עסקי שמלווה אתכם בתהליך ההקמה של העסק הוא להכווין אתכם בשלושה מישורים עיקריים: המישור הרגשי, המישור הפורמליסטי, והמישור העסקי. נשמע מורכב? ממש לא. בואו נדבר לרגע על כל אחד מן המישורים האלו.

 

הקמת עסק במישור הרגשי

היציאה לעצמאות יכולה להיות מלווה בלא מעט חששות. איך מנהלים נכון את הזמן? איך מתמודדים עם חוסר הודאות של קיום הכנסה עתידית? איך מקבלים החלטות? מתי מסיימים את יום העבודה? איך מפרידים את החיים האישיים מן החיים העסקיים? 

 

סוגיה נוספת שצריך יהיה לתת לה מענה היא סוגיית זיהוי המניע לפתיחת העסק. מחקרים הוכיחו כי במקרים בהם המניע להקמת עסק היה כלכלי בעיקרו (להרוויח הרבה) לא שרדו. לבעלי עסקים מצליחים קיים מניע פנימי עמוק שרוצה לפרוץ קדימה (למשל הרצון לעזור, יצר יזמי, רצון לעצמאות). חשוב יהיה לזקק את המניעים המרכזיים ולוודא שהם באים לידי ביטוי במסגרת העסק.   

 

מנטור עסקי מנוסה, שכבר חווה על בשרו הקמה של עסק או שניים בחייו, יוכל לסייע לכם לארגן את החיים שלכם בצורה נכונה, לשמור על קור רוח גם כאשר נראה יהיה שהדברים לא הולכים כמתוכנן, ובעיקר להבין כי מדובר בפרק חדש בחיים, שאתם חייבים להתאים את עצמכם אליו: לשמור כסף בצד ליום שחור, לקבל אחריות על ההחלטות שלכם, לא להאשים אף אחד בכשלון ולדחוף את העסק להצלחה בכל הכוח, בעיקר משום שאף אחד זולתכם לא יעשה זאת.

 

הקמת עסק במישור הפורמליסטי

נשים את הדברים על השולחן כבר עכשיו: בהקמה של עסק יש גם חלק פחות מזהיר, שהוא הרבה יותר בירוקרטי ואפרורי. החלק הפחות נעים של כל ההתנהלות בעסק. אני כמובן מתכוון לאוסף הפעולות שאתם צריכים לבצע מול הרשויות השונות כדי להבטיח פעילות תקינה וחוקית של העסק. כולנו יודעים שמי שעובד כשכיר לא מתעסק עם הרשויות באופן שוטף. הוא מגיע למשרד, מקבל את המשכורת שלו, ואת הברוטו שלו פוגש רק בתלוש השכר.

 

עצמאי חווה את הדברים לגמרי באופן שונה: הוא נדרש לדווח למס הכנסה ולשלם מקדמות, לדווח למע"מ ולהתקזז מולו על מע"מ התשומות, לשלם לביטוח לאומי בכל חודש את הסכום שנקבע, לשמור חשבוניות וקבלות, לנהל הוצאות, להגיש דוח שנתי למס הכנסה, למלא הצהרת הון בהתאם לדרישת הרשויות ו… רק התחלנו כמובן.

 

אני מזכיר שבכלל לא דיברנו על תצורת ההתאגדות של אותו עצמאי: האם כדאי לו להיות עוסק מורשה או עוסק פטור? האם כדאי יהיה לו להקים חברה, לנהל שותפות רשומה, לבחור דווקא בשותפות לא רשומה, לנהל ספר עזר בחברה גדולה או בכלל לבחור בתצורת התארגנות אחרת? לכל תצורת התקשרות כזו ישנם, כמובן, יתרונות וחסרונות יחודיים, אשר באים לידי ביטוי, למשל, ביכולת ההכרה החשבונאית בהוצאות הרלוונטיות לשלב הקמת העסק, או הוצאות שצצו עוד טרם פתיחת העסק. תוסיפו לזה תשלום דמי שימוש ולא רכישה כדי להימנע מהגדרות ארוכות של פחתים ותבינו עד כמה חשוב שמי שמכיר והתנסה בתחומים האלו ילווה אתכם בזמנים הקריטיים האלו.

 

אתם ודאי סבורים שסיימנו כאן, נכון? עוד לא התחלנו. מה עם היבטים של ביטוח? רשיון עסק? נגישות פיסית? נגישות אתר האינטרנט של העסק? כמה חבל יהיה לקבל כתב תביעה בגין הפרה של תקנות הנגישות, מבלי שהתכוונתם כלל לעשות זאת...


 

תפקידו של מנטור עסקי בשלב הזה של הקמת העסק הוא לנתח את הפעילות העסקית הצפויה של בית העסק, ולהגדיר, יחד עם בעל העסק, את תצורת ההתאגדות הרצויה, את תהליכי העבודה העיקריים מול הרשויות, את ההתקשרות מול שירות החשבוניות הדיגיטליות או את אופן הפעולה עם פנקס הקבלות הפיסי, את תהליכי התיעוד, התכנון והביצוע של העסק, את המעקב אחר התשלומים של לקוחות העסק, את תהליכי המיפוי של החובות הפתוחים מול העסק ועוד.

 

הקמת עסק במישור העסקי

עסק, כל עסק, חייב לדעת מהו הערך המוסף שהוא מספק לקהל הלקוחות שלו. אחרת, אין לעסק הזה זכות קיום לאורך זמן.

 

כשאתם נפנים להקים עסק, חשוב יהיה מאוד שתגדירו לעצמכם מהו הערך המוסף שלכם אל מול סביבת התחרות: האם אתם מציעים מחירים אטרקטיביים וזולים יותר מהשאר? האם השירות שלכם הוא שירות איכותי במיוחד? האם אתם מסוגלים להתחייב על זמני משלוח קצרים ביחס למתחרים? האם המותג שלכם הוא מוביל בתחומו וקהל הלקוחות שלכם רוצה להתהדר במוצרים שלו כשהוא הולך ברחוב?

 

אחרי שתבינו היטב מהן נקודות החוזקה של העסק שלכם, כלל המערכים של העסק צריכים לפעול בהלימה לאותם יתרונות יחסיים: אם החלטתם ששירות איכותי הוא הערך העליון מבחינתכם, כלל העובדים בשרשרת האספקה של העסק צריכים ליישר קו בעניין הזה: החל מנציג המכירות שמשוחח עם הלקוח הפוטנציאלי, דרך מוקד התמיכה, עד לאנשי הלוגיסטיקה, השליח שמגיע עד בית הלקוח ואפילו נציג הצ'אט הוירטואלי שנמצא באתר. כולם צריכים להבין שמתן שירות איכותי ללקוח הוא מה שמבדל את העסק מיתר העסקים הפועלים בנישה.

 

זאת ועוד, הגדרת הערך המוסף שלכם צריכה לגזור גם את דרכי הפעולה שלכם במיפוי הספקים מולם תעבדו, בחומרי הגלם עליהם העסק יסתמך, בדרך ניהול המלאי, התכנון ועיצוב אתר האינטרנט של העסק ובעוד הרבה מאוד החלטות שונות.

 

להזכיר כאן בניית מודל כלכלי, תמחור, ותחזית הוצאות ורווח כדי שנדע שהעסק ואלידי עסקית ויש לנו את משאבים להרים אותו.

 

תפקידו של מנטור עסקי בהקשר הזה הוא לוודא שערכי הליבה שהגדרתם מוטמעים היטב בכלל המערכים של העסק, להצביע על פערים קיימים בהקשר הזה, ולסייע לכם לתעדף בצורה מושכלת את כלל הפעולות שעליכם לבצע על מנת להתאים את אופן פעולת העסק לערכי הליבה שהוגדרו.

עסק חדש

שאלות נפוצות בנושא הקמת עסק

האם ניתן להקים עסק ללא כסף התחלתי?

קיים מגוון עצום של עסקים שכמעט שלא דורשים הון עצמי בעת הקמתם, זאת ועוד, דווקא לאנשים שהפרוטה לא מצוייה בכיסם, מומלץ בשלבים הראשונים לא להסתכן ולהתחייב על השקית סכומים גבוהים בעסק.

איך אני מקים עסק?

הקמת העסק היא פרוצדורה פשוטה שמתבצעת, בהתאם לסוג העסק (עוסק זעיר, ועסק מורה, שותפות, חברה וכו'),  רואה חשבון  ו/או עו"ד. האתגר בהקמת העסק הוא בהערכות, בתפעול, ובהתמודדות עם אתגרים לא צפויים.

למה כדאי לך להעזר במנטור עסקי לליווי, בעת הקמת עסק?

תהליך הקמת עסק משתנה מעסק לעסק ומאדם לאדם, כשהאתגר המרכזי הוא ההתמודדות עם  השינויים והאתגרים המשתנים.

האם כדאי להקים עסק או להשאר שכיר?

מדובר בהחלטה מורכבת שאין לה תשובה אחידה. אני ממליץ לקרוא מאמר שדן בנושא בהרחבה: עצמאי או שכיר.

bottom of page