top of page

עסק משפחתי

עסק משפחתי.jpg

למה כדאי להקים עסק משפחתי?

בעיקר משום שבעסק כזה כולם מחוייבים, באש ובמים להצלחה של העסק. כשצריך, מצמצמים. מסתדרים בלי למשוך משכורת. עובדים יותר שעות. מבצעים תפקידים זוטרים למרות הותק והניסיון. מוותרים על האגו. מחליפים את מי שלא יכול לתפקד במשמרת. דואגים שהעסק יהיה עסק חי.

 

אז למה בכל זאת כל כך הרבה עסקים משפחתיים נקלעים לקשיים, פיננסיים או ניהוליים? הנה כמה וכמה אתגרים שאיתם צריכים להתמודד עסקים משפחתיים כאלה: 

נושאים קשורים

כשכולם שווים לא תמיד קל לקבל החלטה

בהרבה מן העסקים המשפחתיים אין דמות אחת דומיננטית שיש לה את הסמכות לקבל החלטות. והחלטות נחושות בעסק - הן משהו שכמעט תמיד תהיינה חלק מן הפעילות השוטפת. האם כדאי יהיה להחליף ספק? האם צריך להאריך את שעות הפתיחה של העסק? כמה כסף כדאי להשאיר בתוך העסק? האם כדאי יהיה להרחיב את השירותים השונים שהעסק מספק? מה לגבי המיקוד בקהל היעד? האם הוא משיג את מטרותיו?

אילו אתגרים נוספים מאפיינים את הפעילות בעסק משפחתי?

תהליך קבלת החלטות בעסק משפחתי שיוויוני אינו המרכיב היחיד שמייצר אתגר לגורמים המעורבים בניהול העסק. אתגרים נוספים איתם נאלצים להתמודד עסקים משפחתיים הם תהליך הורשה של העסק המשפחתי לדור חדש, שבו יש כמה וכמה בעלי זכויות, הצטרפות של דור צעיר לצד דור ותיק שכבר מורגל בתפעול השוטף של העסק, וכן צירופם של בני משפחה נוספים כמו גיסים וגיסות לפעילות השוטפת של בית העסק.

מה עושים? מגדירים אמנה משפחתית

על מנת שהדברים יוכלו לעבוד כמו שצריך, חשוב יהיה להקפיד על קיומם של שלושה מנגנונים חשובים, שיפעלו במשותף, בכל עסק משפחתי.

 

המנגנון הראשון הוא מנגנון הסמכות העליונה. בעסק צריכה להיות מוגדרת הדמות שתהווה את המקור שיש לו הסמכות לקבל החלטות קשות. הדמות הזאת צריכה להיות מצוידת בתכונות הנדרשות כדי לצלוח את התפקיד הזה: מנהיגות, נחישות, אך גם סובלנות והכלה.

 

המנגנון השני הוא יצירה של אמנה שתגדיר היטב את כללי המשחק: כיצד מתקבלות ההחלטות בעסק? האם בהצבעה? האם נערכות ישיבות מסודרות? מה עושים במצב של חילוקי דעות? כיצד מיישבים את העניין? למי יש סמכות לבצע אילו פעולות בעסק? וגם - מהם תהליכים העבודה העיקריים שתפקידם להבטיח שאף אחד מן הגורמים לא מנצל את הסמכות שלו כדי להשתלט על העסק ולקבוע בו מדיניות יחיד?

 

המנגנון השלישי הוא נוהל הידברות, והוא למעשה מייצר את מסגרת השיח המכבד, השיוויוני, זה שמאפשר לכל אחד מן הגורמים הרלוונטיים להביע את עמדתו ללא חשש. עבור כל עסק יש להחליט האם הדרך המועדפת היא ליצור מנגנונים פורמליים של ישיבות הנהלה ופורומים, או לקבוע ארוחה שבועית במסעדה המועדפת או מסביב לשולחן, במטבח אצל אמא.

גם להפרד צריך לדעת

נשים את הדברים על השולחן, קיימים מצבים בהם דרך הפעולה הקלה והפשוטה ביותר, היא פשוט להפריד כוחות. אבל גם החלטה על הפרדות, חייבת להתבצע בצורה הוגנת, מכבדת ושוויונית, שהרי ברור לכולם שגם לאחר ההפרדות, חשוב שהמשפחה תשאר מגובשת ומלוכדת.

הראשון שהבין את עקרון ההפרדות בשלום היה, כמובן, אברהם אבינו.

כאשר אברהם צפה שעומד להתרחש בינו לבין לוט משבר על רקע עסקי, הוא פנה אל לוט, אחיינו האהוב, והציע לו להפריד כוחות. אברהם אף הגדיל לעשות, ואפשר ללוט להיות זה שיבחר לאן פניו מועדות, ועל איזו חלקת אדמה מתכוון הוא להתבסס.

"וַיֹּאמֶר אַבְרָם אֶל-לוֹט, אַל-נָא תְהִי מְרִיבָה בֵּינִי וּבֵינֶךָ, וּבֵין רֹעַי וּבֵין רֹעֶיךָ: כִּי-אֲנָשִׁים אַחִים, אֲנָחְנוּ.הֲלֹא כָל-הָאָרֶץ לְפָנֶיךָ, הִפָּרֶד נָא מֵעָלָי: אִם-הַשְּׂמֹאל וְאֵימִנָה, וְאִם-הַיָּמִין וְאַשְׂמְאִילָה."(בראשית, י"ג, ח-ט)

מובן שהדבר הזה לא מעשי בכל המקרים.

 

ובכלל, אנחנו כאן כדי שהעסק יתפקד בצורה אפקטיבית, ולא כדי לסגור את העסק, נכון?

 

איך מנטור עסקי יוכל לסייע לעסק המשפחתי שלכם?

מטבע הדברים, לכל אחד מן הגורמים המעורבים בניהול עסק משפחתי יש פוזיציה. לכל גורם יש אינטרס, דעה, כיוון חשיבה, אמונות. ריבוי הדעות מצד אחד והעדר הסמכות הריכוזית שיכולה לקבל החלטות מאידך, מייצרים לא מעט פעמים ואקום ניהולי. העסק לא זז משום שכל אחד מנסה למשוך, או לדחוף אותו לכיוון מנוגד. ובטבע, כאשר מפעילים כוחות מנוגדים, מייצרים הרבה מאוד התנגדות ומעט מאוד תנועה.

 

תפקידו של מנטור עסקי הוא לבוא כגורם חוץ נייטרלי שאינו מעורב רגשית בניהול העסק, לעזור בבניית מנגנוני הניהול והאמנה המשפחתית ולספק תמונת מצב עדכנית ואובייקטיבית לכלל המעורבים. מנטור עסקי צריך לשקף לאותם גורמים רלוונטים בעסק את המצב נכוחה. בלי ליפות את המציאות. בלי לטייח דברים. גם אם האמת קשה. גם אם היא עלולה לפגוע במי מן הצדדים.

 

בסופו של יום, קבלת החלטות בעסק משפחתי היא עקב האכילס של העסק. אם עסק משפחתי מסוגל לגייס לשורותיו חבר הנהלה מקצועי, שיכול ללוות את העסק באופן שוטף, ולסייע להשמיע את הקול השפוי, הרציונלי והמציאותי - הוא מייצר לעצמו יתרון יחסי בסביבת התחרות בה הוא פועל.

 

לסיכום, אם על מנת להבטיח את הפעילות התקינה של העסק באופן שוטף, ואם כדי להצמיח את העסק באמצעות קבלת החלטות מבוססת ניתוח מעמיק של פעילות העסק והמתחרים, התקשרות מול מנטור עסקי, שצבר לא מעט קילומטראז' בעולם העסקי, תוכל לסייע לעסק המשפחתי שלכם לצעוד בדרך חדשה. 

עסק משפחתי

שאלות נפוצות בנושא עסק משפחתי 

האם מומלץ להקים עסק משפחתי?

ניהול עסק משפחתי הינו דבר מורכב הכולל צדדים רגשיים לא פשוטים, אבל מצד שני, מחקרים מוכיחים שהרווחיות של עסקים משפחתיים המנוהלים נכון, גבוהה יותר מהרווחיות של עסקים רגילים.

שמעתי על מושג שנקרא אמנה משפחתית. האם אמנה משפחתית היא מסמך משפטי מחייב?

אופיה המשפטי של האמנה המשפחתית תלוי בדרך ניסוחה. חשוב לקבוע בעת כתיבת האמנה המשפחתית האם מדובר במסמך משפטי מחייב כדוגמת הסכם מייסדים או הסכם בעלי מניות, או להגדיר שמדובר במסמך עקרונות, אשר יהווה כוכב צפון אליו ישאפו בני המשפחה.

במה שונה אמנה משפחתית מהסכם מייסדים או הסכם בעלי מניות?

אמנה משפחתית היא מסמך עקרונות משפטי שאמור להשאר רלוונטי גם במעבר בין הדורות. אמנה משפחתית מיועדת להעביר בירושה את החזון, הערכים ועקרונות היסוד של העסק. רצוי שהאמנה המשפחתית תשאף להשתמש במנגנונים של הסכמות וגישור, במטרה לשמור על לכידות המשפחה.

איך נכון לנהל עסק משפחתי?

אני מזמין אותך לבקר באתר שלי וליהנות מכנים שונים הרלוונטים לניהול השוטף של עסק משפחתי.

bottom of page